ocakta tencerede ekmek yapımı
Ocakta tencerede ekmek yapımı oldukca ekonomik, pratik ve fırın kadar masrafı yok. Masrafı azaltmanın kolayını tarifimde sıraladığım gibi buldum. Diyet tam buğday unlu, ekşi mayalı ekmeğimi bu tarifimle yapıyorum. Mayalı hamuru yoğururken istediğiniz unu kullanın, ekşi maya şart değil, diğer hamur mayalarını kullanabilirsiniz. Hamur miktarını ve malzeme miktarını kafanıza göre ayarlayın. Daha ne olsun; Azıcık aşım ağrısız başım, deneyin tarifimi başınız elektrik faturalarından ağrımasın.
Malzemesi:
Yapılması:
Malzemesi:
- 3 su bardağı tam buğday unu
- 1.5 çay bardağı canlı ekşi maya
- 1 su bardağı çeşme suyu
- 1.5 çay kaşığı tuz
- kapaklı çelik tencere
Yapılması:
- bir kabın içine unu koyun, ortasını açın
- açılan yere ekşi mayayı, suyu ve tuzu koyun
- malzemeleri karıştırarak, hamuru yoğurun
- yoğurduğunuz hamuru top yapın, üzerini streçleyin ve ılık bir ortama iki kat olana kadar bekleyin
- ya da, hamurunuzu akşamdan yoğurun ılık bir ortamda bekletin
- veya hamurunuzu 35 derece fırında iki katına çıkana kadar bekletin (1 saate kabarır)
- hamur kabardıktan sonra tezgaha yayın, kenarlarından tutarak üzerine kapatın ve bir beze yapın
- yaptığınız bezeyi içi yağlanmış, tabanına fırın kağıtı kesilip konmuş tencerenin içine koyun
- tencereyi kapatın ılık bir ortamda veya 35 derece fırında hamur iki kat olana kadar bekletin
- hamur iki kat olunca tencereyi ocağın büyük gözüne oturtun
- ocak gaz ayarını tamamen sola çevirerek kısık ayarlayın
- hamurun tabanını 35 dakika pişirin
- süre bitiminde diğer yüzünü yatırın 30 dakika pişirin ve ocaktan alın.