sardalya nasıl pişirilir


Sardalya'nın en güzel olduğu aylar, Temmuz ve Ekim aylarıdır. Bu aylarda tutulan sardalya, tat ve lezzet bakımından zirvededir. Sardalya, her şeşit balık pişirme yöntemi kullanılarak pişirilir ve tüketilir. Başta sardalyanın kızartması, ızgarası, buğlaması ve tuzlaması yapılır. Ardından, sardalyayı nasıl yemek isterseniz o şekilde pişirebilirsiniz. Sardalyayı fırında, kağıtta, sacta, kiremitte, tencerede, güveçte, asma yaprağında sade veya sebzeli olarak pişirmeniz mümkün.

Sardalya ile yapılan bütün yemekler enfestir. Un ve yumurta ile kaplanıp kızartılan sardalyanın tadına doyum olmaz. Sardalya bütün olarak pişirilebileceği gibi, kılçıkları alınarakta (filoto) pişirilir. Bu tamamen kişinin damak zevkine hitap eden bir seçenektir. Sardalyanın temizlenmesi aynen hamsi veya istarvitin temizlenmesine benzer. Sardalyanın iriliğine göre üzerinde pulları bulunabilir. Pullu olan sardalyanın pulları bıçakla kazınarak temizlenir.