gördek balığı tuzlaması nasıl yapılır


Gördek balığı tuzlaması nasıl yapılır? Gördek balığı tuzlama işi, diğer balık çeşitleride olduğu gibi salamura tuzu ile yapılır. İlik balığı, kırmızı kanat, kepekleme gördek balığının diğer isimleridir. Gördek balığının bol olduğu nisan, mayıs aylarında İznik Gölü'nden tutulan gördek balığı Bursa yöresinde balıkçılar tarafından pazarlarda satışa sunulur. Gördek balığı taze olarak tüketildiği gibi, salamurası yapılarakta saklanır.

 Salamurası yapılacak gördek balığının kafası kesilir, karnı yarılarak içi boşaltılır. Ardından balık bol su ile yıkanır ve süzülür. Balığın miktarına göre 1/8 ölçüsünde salamura suyu hazırlanır. Yani, 8 ölçü su 1 ölçü salamura tuzu iyice karıştırılır. Temizlenmiş ve süzülmüş gördek balığı hazırlanan salamura suyunda en az 8 saat bekletilir. Bekleme süresi bitiminde balık salamura suyundan alınır, bir kaba konur. Üzerine bolca salamura tuzu serpildikten sonra güzelce karıştırılır.

Salamura yapılacak kavanoz veya uygun bir kabın tabanına salamura tuzu yayılır. Üzerine bir sıra gördek balığı dizilir. Dizilen balığın üzerine tekrar salamura tuzu serpilir ve tekrar balık dizilir. Bu işlem balık bitene kadar devam eder. En son balığın üzerine salamura tuzu yayılır ve kabın kapağı kapatılır. Hazırlanan gördek balığı salamura kabı güneş görmeyen bir ortamda saklanır ve 1 yıl boyunca tüketilir. Balığı temizlerken pullarını kazımaya gerek yoktur, yerken pulları kolaylıka çıkarılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

donmuş balık çözdürme

tavada çupra 8 dakikada nasıl yapılır

orkinos balığı nasıl pişirilir

midye kavurması