gördek balığı nasıl pişirilir



Gördek balığı nasıl pişirilir? Gördek balığı beyaz etli tatlı su balığıdır. Üzeri pullu, eti ince kılçıklı ve yağsızdır. İznik gölünde yetişen gördek balığı Nisan ayında ortaya çıkar. Gördek balığı fazla iri değildir. Boyu en fazla 20-25 cm. kadardır. Gördek balığı tuzlanarak salamurası yapılır, ya da doğrudan pişirilir. Balığın pişirme yöntemi diğer balık çeşitlerinden farklı değildir. Gördek balığının tavası veya soğanlı yahnisi yapılır. Tuzlanmış gördek balığının ise, yağda kızartması yapılır.

Gördek balığını pişirmek için; balığın üzerinde bulunan pullar bıçakla kazınır, başı kesilir, karnı yarılır ve temizlenir. Temizlenmiş gördek balığı un veya mısır unu ile yağ içinde kızartılır. Gördek balığının en güzel yemeği Şaban Yahnisi denilen yemeğinin yapılmasıdır. İznik gölü çevresinde oturan ahali, gördek balığını kızarttıktan sonra; domates salçası, taze soğan, taze nane kullanarak bu yemeği yaparlarlar. Gördek balığı şaban yahnisi, gördek balığı ile yapılan en güzel yemektir.