tavada inci kefali kızartması


Van gölü balığı ya da diğer adıyle, inci kefali'nin tavada kızartması nefis olur. Özellikle inci kefalinin yağsız olduğu bu ay da; inci kefalini tavada kızartmak yerinde olur, biz de öyle yaptık. İnci kefalinin yağ içinde kızartması diğer deniz balıklarının kızartmasından farklı değildir. İnci kefalinin üzerinde fazla sert olmayan pulları kazınır, karnı yarılır ve iç organları çıkarılır. Ardından balık bol su ile yıkanır ve süzülür. Süzülen inci kefalinin yanlarına bıçakla, balığın iriliğine göre birkaç çizik atılır ve içi dışı tuzlanır.

Van Gölü Balığı (İnci Kefali)


Uygun bir tavanın tabanını kapatacak miktarda ayçiçeği yağı konur ve orta ateşin bir tık üzerinde ısı ile yağ kızgın hale getirilir. Temizlenmiş, süzülmüş ve tuzlanmış inci kefali una bulanır ve tavaya dizilir. Balıklar ikişer dakika ara ile çevrilir. Balığın iriliğine göre 8 ila 10 dakika arasında inci kefalleri nar gibi kızartılır ve ocaktan alınır. İnci kefali tereyağı ve diğer yemeklik sıvı yağların karışımı ile kızartılırsa çok daha lezzetli olur. Damak zevkinize göre inci kefalini dilediğiniz gibi kızartın ve afiyetle yiyin efendim.