hamsi kızartma



Hamsi kızartma, hamsinin yağsız olduğu dönemlerde kızartması yapılır. Hamsi yağlı olduğunda ise, başta hamsi ızgarası ve hamsi buğulaması olmak üzere her çeşit hamsi yemeği yapılır. Hamsi kızartma çok az kızartma yağı kullanılarak tavada yapılır. Hamsi kızartmak için özel teflon hamsi kızartma tavası kullanılabileceği gibi, normal tavalarda aynı işi görür. Hamsi yağ içinde kızartılırken hamsinin tavaya yapışmaması için üzeri un veya mısır unu ile kaplanır. Ya da unla mısır unu karıştırılarak hamsi kaplaması yapılır. Hamsi sadece unla kaplanırsa ocak ateşi fazla yüksek olmamalıdır. Hamsi mısır unu ile kaplanırsa orta ateşin üzerindeki ısıyyle hamsi kızartması yapılabilir.

Hamsi kızartması yapmadan önce hamsinin başı koparılır ve iç organı çıkarılır. Peşinden temizlenen hamsi bol su ile yıkanır ve bir kaba alınır ve üzerini kapatacak kadar su ile yarım saat kadar dinlendirilir. Ardından suyu iyice süzülür. Süzülen hamsi üzerine tuz ekilir ve karıştırılır. Başka yöntem ise, hamsiyi kaplayacak un veya mısır unu içine tuz eklenerek karıştırılır. Hamsi una bulandığında tuzunu da almış olur. Tuzlanan hamsi tavada kızgın yağ içinde birer defa döndürülerek altı üstü kızartılır. Hamsi kızartma tavasını kaplayacak miktarda yağ konması, hamsi kızartmak için yeterlidir. Damak zevkinize göre hamsiyi istediğiniz çıtırlıkta kızartabilirsiniz.