karides yemekleri


Karidesle hazırlanan belli başlı karides yemekleri; karides çorbası, karides haşlama, karides kavurma, sebzeli karides sote, fırında sebzeli karides güveç, mangalda karides şiş, karides kızartma, karides buğulama, karides ızgara, karides salatası, karidesli börek, karidesli pizza ve çeşitli soslarla hazırlanmış karides yemeğidir. Çeşitli karides yemeklerinin yapımında karides kabuklu olarak kullanılabileceği gibi; kimi karides yemeklerinin yapımında, karides kabukları ayıklanmış (iç olarak) kullanılır. Ayrıca, karides dondurulmuş olarak karides yemeklerinin yapımında kullanılır.

Karides; cimcime karides, kanal karides ve jumbo karides adlarıyle balıkçılarda üç boy olarak satılır. Cimcime karides, karideslerin en küçük boyutta olanıdır. Kanal karides ise, karideslerin orta boyutta olanıdır. Jumbo karides, karideslerin en iri yapılısıdır. Bu üç boyutta olan karidesler, boyutuna uygun olan karides yemeklerinin yapımında kullanılır. Cimcime, kanal ve jumbo diye isimlendirilen karideslerin haşlama ve kavurma süreleri boyutlarına göre değişir. Her boyutta karides kabuklu veya iç olarak derin dondurucuda aylarca saklanabilir.