karides nasıl ayıklanır


Karides nasıl ayıklanır? Karides ayıklamanın bir çok yöntemi var. Küçük boy karidesleri ayıklamak kolay, büyük boy karidesleri ayıklamak daha da kolay. Karides ayıklama işi iki aşamalıdır. Birinci aşamada karidesin kabuğu ayıklanır. İkinci aşamada ise, ayıklanmış karidesin sırtında bulunan bağırsağı ayıklanır. Küçük boy karideslere bu işlem uygulanmaz. Çünkü; küçük boy karideslerde sırtındaki bağırsak belirgin değildir. İri karideslerin sırt kısmının derinliklerinde bulunan bağırsağı mutlaka temizlenmelidir. Bu işlem için; karideslerin tamamı temizlendikten sonra bıçak ve kürdan kullanılarak bağırsağı bulunduğu yerden alınır.

Karides kabuğu nasıl çıkarılır? Karides tek tek ele alınarak başı tutulur ve kuyruk yönüne doğru çekilerek koparılır. Karidesin başı koptuğunda iç organları ile birlikte kopar. Eğer karides çok taze ise, başı koparılırken karnıdaki küçük ayakların bir kısmıda kopacaktır. Bu sayede sırt kabuğu kolayca çıkar. Karidesin küçük ayakları kopmamış ise, ayakları koparıldıktan sonra sırt kabuğu ayıklanır ve açığa çıkan et tutulur ve çekilir. Bu sayede karides eti, kuyruk kabuğundan kolayca ayrılır. Karidesin sırtında bulunan bağırsağı derinde olduğu için, bıçakla bağırsak boyu kesilir ve kürdan kullanılarak çıkarılır.