tavada çupra nasıl yapılır


Tavada çupra (çipura) nasıl yapılır? Tavada çupra doğrudan kızartılabileceği gibi; tercihinize bağlı olarak, terbiye (marine) yapılarakta kızartılabilir. Çupra terbiyesi zeytinyağı, sarımsak, karabiber, tuz kekik ve biberiye gibi baharatlarla yapılır. Sarımsak ezilir, zeytinyağı içinde diğer baharatlarla birlikte karıştırılır, temizlenmiş çupranın içine dışına sürülür ve bekletilir. Bu süre, bir saattan bir gece boyu olabilir.

Tavada çupra kızartması başta tereyağı olmak üzere, her çeşit sıvı yağ ile kızartılabilir. Çupra temizlendikten sonra tavada olduğu gibi, fırında ya da ızgarada pişirilebilir. Çupra temizliği üzerindeki pulların kazınmasıyle başlar ve karın içinden iç organların çıkarılıp yıkanmasıyle sona erer. Balığı tava yapmazdan önce her iki yüzeyine bıçakla kesikler atılır, tuz ekilir, un'a bulanır ve kızgın yağ içerisinde alt-üst edilerek toplam 8 ila 10 dakika kızartılır.