tavada çinekop


Çinekop tava nasıl yapılır? Çinekop tava, çinekop balığının tava içinde yağ ile kızartılmasıdır. Örneğin; hamsi tava, palamut tava, istavrit tava, lüfer tava veya uskumru tava gibi. Tava içinde kızartılacak balıklar, kızgın tavaya yapışmasın diye; un'a veya mısır ununa bulanır ve öyle kızartılır. Yağ içinde kızartılacak her balık çeşiti, önce temizlenir, suyu süzülür, tuzlanır, unlanır ve ardından kızartılır.

Tavada çinekop kızartması da aynı şekilde, önce temizlenir. Çinekop'un temizliği; balığın solungaçları tutulup çekilerek, karın boşluğu açılır ve içi temizlenir. Bol su ile yıkanır ve süzgeç içine alınarak süzülmesi beklenir. Peşinden üzerine tuz ekilir, un'a bulanır ve tava içinde kızgın yağda çevrilerek kızartılır. Çinekop kızartması için buğday unu, mısır unu tek başına kullanılabilir. Ya da her ikisi karıştırılır öyle kullanılır.