van gölü balığı nasıl pişirilir


Van gölü balığı nasıl pişirilir? Van gölü balığı inci kefali taze ve tuzlama olarak iki şekilde karşımıza çıkar. Balık taze ise, aynen diğer balık çeşitleri gibi pişirilir. İnci kefali temizlenir, yıkanır ve pişirilir. İnci kefali yağ içinde kızartılır, mangalda pişirilir, fırında kızartılır, tandır yüzeyine asılarak veya yapıştırılarak pişirilir. İnci kefali yumurtalı ise, yumurtasıda yağ içinde unlanarak kızartılır. Balık yumurtası kızartılmadan önce, soğuk su içinde bekletilerek tuzundan arındırılır. İnci kefali salamura yapılmışsa; yani, balık bol tuz ile tuzlanmışsa balığın pişirilmesi tazesinden biraz faklıdır.

Salamura van gölü balığı nasıl pişirilir? Gayet basit, ihtiyacınız (inci kefali) ölçüsünde balık alınır ve bol su altında tuzu gidinceye kadar yıkanır. Yıkanmış ve süzülmüş balıklar büyük bir kap içine konur. Üzerini üç dört parmak örtecek miktarda soğuk su ile doldurulur ve bir gece boyunca bu su içinde bekletilir. Ardından kap içindeki su boşaltılır ve balık tek tek yıkanır ve suyu süzülmesi için süzgeçe konur. Suyu tamamen süzülmüş balık, unlanarak veye unsuz olarak kızartma yağı içinde çok hafif bir şekilde kızartılır.