soslu somon


Soslu somon yapımı, damak zevkinize göre değişir. Resimde gördüğünüz, sarımsaklı domates soslu somon balığıdır. Soslu somon yapımında önemli olan soslarda kullanılan malzemelerdir. Somon sosunu hazırlarken hangi malzemeleri ağırlıklı kullanıyorsanız, sos o ismi alır. Örneğin; soya soslu somon, hardal soslu somon, limon soslu somon, portakal soslu somon, fesleğen soslu somon, dereotu soslu somon, rokfor soslu somon, hollandez soslu somon, beşamel soslu somon, pesto soslu somon, balsamik soslu somon, mango soslu somon, domates soslu somon ve krema soslu somon diye bu çeşitleri çoğaltabiliriz.

Soslu somon yapımında somon balığı fileto olarak, ya da parça olarak tavada kızartılır, mangalda ızgara yapılır veya fırında pişirilebilir. Sarımsaklı domates soslu somon yapımında, balık dilimlenmiş olarak fırında kızartıldı. Ardından, sarımsaklı domates sosu hazırlanarak kızarmış somon parçaları sos içerisinde bir süre tutularak, balığın sosu çekmesi sağlandı. Domates sosu yapımında çok az zeytinyağı, kıyılmış sarımsak, rendelenmiş domates ve sosu tatlandırmak için değirmen karabiber ve tuz kullanıldı. Soslu somon yapımında somonun pişirilmesi kadar, sosunun hazırlanması da önemli. Fakat, herkes yapabilir, zor değil.